Ada orang panggil saya Pataya.

Assalamualaikum semua yang sudi baca. Meh senyum meh, sampai telinga pun takpe. Tapi Tyah takboleh senyum lebar lebar, bibir pecah. Dah jadi angelina jolie dah. Besau bibir bawah ni. Haha.
Harini Tyah nak cerita pasal sejarah nama Tyah. Ok, rasanya semua dah tahu nama Tyah yang sebenau benaunya Khadyjah Fhatyah. Nama ini diberi oleh ayahanda ku. Begitu juga dengan adik beradik Tyah yang lain. Diorang pun KF juga. Tapi tu lah, nama kitorang ni pelikz sikit dari yang lain. Kalau nama kitorang masuk dalam sijil ke, borang ke, orang lain tulis ke CONFIRM ada salah. Confirm lah. Kebanyakannya keliru Y dengan I. Kitorang takdek I eh, I kitorang diganti dengan Y. Hihi. And, dalam adik beradik ni tyah sorang je yang takdek Z dan tyah sorang je yang ade D. Khadyjah kan. Ma cakap, ma saje ganti name ma yang lama. Ada jugak pengikut pengikut nya muwehehe. 

Tyah sebenarnya tak suka, atau nama lain pantang kot kalau ada yang salah eje nama Tyah. Tyah bagi contoh pengalaman Tyah; Khadijah Fathiah, Khadijah Fatyah, Kadijah Fathyah, and yang paling teruk sekali Tyah pernah kena; Khadyjah Patayah. Ok teruk kan. Patayah tu masa darjah 6. Masa tu ada lawatan nak pergi Genting dengan sekolah, cikgu pun cek cek nama. Sekali kene panggil, *versi gagap, Kha....dy...jah...Pa..ta...ya... FUHH, semua orang tergelak. Hahahaha, SABOW JEW LAH. Lepastu, kalau nama Tyah dipanggil mesti orang tu tergagap gagap nak sebut. Padahal bukan susah pun. Ejaan je yang pelikz, hihi. Dan Tyah ada sijil yang ejaan nya salah, lebih kurang 2 3 kot. Haish, kite bakow je. Eh mane boleh bakow sijil sayang hu.

Macam sir taekwandoe Tyah dulu, dia panggil Tyah "Khadyjoh". Hahaha, Khadyjoh sehat? Hihi, windu kat sir. Ok teruskan, lepastu kalau ada orang eje nama Tyah je, mesti dorang cakap nama Tyah susah lah, pelik lah, huh sampai ada yang cakap nama Tyah salah ejaan. Adeh, takpe . . itew tak terasew pon. Cedey jew wuwuu. Tapi nak buat camne kan? Ada juga maksud nya. So untuk mereka mereka yang tak weti cebut nama Tyah lagi. Macamni bunyik nye, dengar ye anak-anak..
Ka-di-jah  ..  Fa-ti-yah, 
bukan 
Ka-dai-jah .. Fa-tai-yah.
Nama ku pernah disebut Kadaijah Fataiyah di khayalak ramai. Family Tyah gelak je, hahaha. 
Desktop laptop tyah! Hehe, sangat fall in love dengan Black and white sekarang ni. Tewime kaceh sebab sudi bace. Hehe, assalamualaikum. Selamat malam! xx

6 comments:

alfi said...

terima nasib yg sama jugak..hehe..mesti ada je yg salah

khadyjah fhatyah said...

kan kan :D

anglememories said...

saye terima naseb yg ala-ala same .
HEHE dlm sijil kompem name my dad salah eje .
then , bile ngadu
dpat ni >>> alaaa , sabor je.urghh =..=

nurulfzz said...

hehe..saba2 k.sy pon kdg2 org salah sebut name.sob sob T__T

Ana Farhana said...

alahaiiiii,comeyyy nye nama dikk..
nice to reading ur entry ! :)

mysarah ulala said...

Patayah? Nice. Hehe. Gurau2